Frans

Lesmethode Frans

In alle lagen wordt gewerkt met de methode
Grandes Lignes
(Noordhoff)
Naar de methodesite

Woordjes leren gaat heel goed met www.wrts.nl.
Maak een account aan en voer zelf de woordjes, zinnen of begrippen in die je wilt leren.
Dat kun je voor alle vakken doen!
Voor klas 1 t/m 3 staan de woordenlijsten en Phrases-Clés per hoofdstuk al voor je klaar op
www.ursulafrans.wrts.nl . Je hoeft dan alleen op overnemen te klikken.

De site van het Project Villangues
Het verslag van twee deelnemende leerlingen:

Woensdag 12 en donderdag 13 november bezochten de klassen T2 de Belgische stad Namur. Daar gingen ze met opdrachten de stad in die ze al communicerend in het Frans tot een goed einde moesten brengen. Hieronder het verslag van twee leerlingen, Randy Breuer (T2B) en Aniek Meuwissen (T2B)

Vandaag gingen we naar Namur om Frans te spreken. We hadden vertraging met de bus omdat we in een file stonden, maar zijn er uiteindelijk wel gekomen. In de tijd dat we in de bus zaten, heb ik het boekje Villangues nog een paar keer doorgenomen.
Ik was in het begin een héél klein beetje gespannen omdat ik niet wist wat ik moest verwachten. Soms was het best moeilijk te verstaan wat ze zeiden omdat ze snel praatten, maar we zijn er toch wel uitgekomen. Het gesprek dat ik het leukste vond, was in het café omdat de man daar de enige was die echt goed verstaanbaar was. Het leukste onderdeel vond ik de bakker, je hoefde daarbij ook niet zoveel te zeggen. Dat maakte het het gemakkelijker.  Maar ik was zo’n kluns om ons groepje naar de verkeerde bakkerij te brengen!
Namur is een grote stad en de mensen zijn er ook zeer creatief omdat ze de bomen en leuningen hebben versierd met wol. Je kunt in Namur veel doen!  Maar om in de winkels te kunnen betalen heb je een fortuin nodig. Maar het was leuk en leerzaam, we hebben er zeker iets  van geleerd.
Randy Breuer T2B

13 november zijn we naar Namen geweest. De weken ervoor hebben we flink moeten leren uit het boekje Villangues om beter de taal te beheersen. We hebben SO’s gekregen over alle hoofdstukken.
En dan brak de dag aan dat we naar Namen gingen. Ik schatte het best moeilijk in, maar het viel uiteindelijk allemaal nog wel mee. We hebben twee uur in de bus gezeten en onderweg heb ik nog wel een klein beetje gestudeerd. Toen we daar aankwamen, ging het echte werk beginnen. Ik zat in een groepje samnen met Chloë, Samira en Steffie. Ik was nog nooit in Namen geweest dus het was erg leuk om daar een keer te zijn. Ik vond het in de stad best druk, de mensen die daar rondliepen en de auto’s. Maar daarom was het ook niet moeilijk om mensen te vinden die de quiz wilden beantwoorden. Dat was ook meteen het simpelste onderdeel wat er was, want we hoefden amper Frans te praten, de mensen die we wat vroegen praatten gewoon Nederlands. De mensen in Namen waren heel erg vriendelijk. Het moeilijkste onderdeel vond ik bij het museum omdat je gevraagd werd of er in Nederland/Limburg ook een kathedraal is en hoe die heet en dat was toch wel lastig want dan moet je heel diep gaan nadenken. Bij alle onderdelen heb ik veel plezier gehad want het was allemaal heel leuk om te doen en om eens mee te maken. We zijn ook een keer de weg kwijt geraakt, want we wisten niet waar het postkantoor lag, dus zochten we de hele stad af en toen zijn we een beetje verdwaald. Maar we zijn gelukkig nog goed teruggekomen en hebben uiteindelijk het postkantoor gevonden. En eigenlijk waren we voor niks de hele stad doorgelopen want we zijn er gewoon langs gelopen en hebben het niet gezien, dat was wel lachen. Mijn indruk van de stad was gezellig, druk, mooi en leuk. Deze dag had ik zeker niet willen overslaan, want ik was er nog nooit geweest en dan was het geweldig om deze stad een keer te zien! Het was een hele leuk en gezellige dag! Bedankt hiervoor!
Aniek Meuwissen T2B


NUTTIGE LINKS VOOR FRANS

Wil jij, of je ouders misschien, buiten school ook nog wat Frans leren?

Grammatica-oefeningen vind je bijv. ook op:

Wil je het (Franse) nieuws een beetje bijhouden?

Op de site http://www.franszelfsprekend.nl/index.html vind je ook van alles over Frankrijk.
O.a. elke week een selectie van Franstalige liedjes.

Bekijk Parijs eens vanuit de lucht:

Een Franse site voor jongeren, dus niet al te moeilijk Frans:

Voor kleinere kinderen,  maar grotekinderen  vinden ‘m ook leuk!

Geïnteresseerd in de geschiedenis van Frankrijk?

Enige sites voor wie naar Frankrijk op vakantie gaat

Mocht je een leuke site tegenkomen die hier wel bij past, laat het mij dan even weten.
Stuur een email aan: [email protected] Mille fois merci !