Mediawijsheid

De afleidingen die de iPad met zich meebrengt zijn een uitdaging voor zowel mentoren als leerlingen. Met de iPad ben je altijd online en kun je dus op Facebook, Instagram en Twitter. Ook kan er worden gechat en staan er spelletjes op. In de mentorlessen van de iPadklassen wordt er daarom aandacht besteed aan mediawijsheid.

Mentorlessen

Onderwerpen die in de mentorlessen aan de orde gesteld worden zijn: hoe ga ik om met afleidingen, wat kan ik doen om me beter te concentreren en hoe gebruik ik het apparaat zo efficiënt mogelijk, als ondersteuning en als leerhulpmiddel.

Alle leerlingen in een iPadklas werken samen met hun mentor aan mediawijsheid. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Hoe slim ben jij? (privacy)
  • Wereldberoemd op internet (een eigen youtube kanaal)
  • Mijn mediadagboek (eigen mediagebruik in beeld)
  • Altijd online? (internetverslaving)
  • Trap er niet in! (internetveiligheid)
  • Geschiedenis en toekomst (terugblik en nieuwe trends)
  • Check the list! (nuttige tips)
  • Online imago
  • Cyberpesten

Dit schooljaar zullen de tweede klassen ook gebruik maken van “Google Interland”. Dit is een game die de leerlingen middels verschillende opdrachten aan het denken zet over de hierboven genoemde aspecten van mediawijsheid.

Zuludesk en klaslokaal

We maken op Sint Ursula gebruik van Zuludesk en de Klaslokaal. Dit zijn twee applicaties die de docent en leerling helpen om te focussen tijdens de lessen. Met deze applicaties is het mogelijk om tijdens de les bepaalde functionaliteiten te blokkeren zodat ze zich kunnen richten op hun leeractiviteit. Zo hebben we voor alle leerlingen die werken met een iPad alle notificaties van social media uitgezet tussen 7 uur en 18 uur. Hierdoor is de afleiding door social media beperkt onder schooltijd en tijdens het huiswerk maken. Meer informatie over Zuludesk kunt u vinden op www.zuludesk.com

Zuludesk parent

De applicatie Zuludesk heeft ook een Parent omgeving. Hiermee kunnen ouders bepaalde functionaliteiten blokkeren op de iPad van de leerlingen zodat leerlingen beter kunnen focussen op het maken van hun huiswerk. Zuludesk Parent is te bereiken via https://parent.zuludesk.com/login.html. Men kan Zuludesk Parent ook bereiken via de Zuludesk Parent app (alleen op iPad of iPhone).  Meer informatie hierover vindt u hier:

klik op de image om het pdf-bestand te openen

Een korte instructievideo vindt u via  https://www.youtube.com/watch?v=tLq-xbVB0SM