EYE Start UP (2017-2019)

Samen met scholen in Italië, Spanje, Portugal en Slowakije nam Sint Ursula in schooljaar 2017-18 en 2018-19 deel aan het Erasmus+ project EYE Start Up. Het Erasmus+ programma, dat wordt gefinancierd door de Europese Unie, stelt scholen in staat om met leerlingen en docenten bij elkaar op bezoek te gaan om aan een gemeenschappelijk project te werken. 

De vijf scholen kozen ervoor om samen meer te leren over het opstarten van een eigen bedrijf. De leerlingen maakten kennis met succesvolle jonge ondernemers en leerden in verschillende opdrachten zelf een goed idee voor een start up uit te werken. Zo ontdekten ze ook dat in ieder land de spelregels en mogelijkheden weer anders zijn. De docenten ontwierpen voor dit project nieuwe opdrachten en bundelden ze in een eBook. Andere docenten kunnen daardoor ook van de resultaten van het project gebruik maken.

Dit alles sluit goed aan bij de aandacht die op Sint Ursula aan dit onderwerp besteed wordt. Zo werken alle leerlingen van de havo bovenbouw voor hun profielwerkstuk aan een groot project ‘ondernemerschap in de klas’. In teams bedenken ze een eigen product of dienst. Dit gebeurt zeker niet alleen in het schoolgebouw. De leerlingen doen klantonderzoek, gaan social media op een andere, zakelijke manier gebruiken en proberen levensvatbare producten te bouwen. De ervaring die de docenten hebben opgedaan bij het Europese project EYE Start Up kon hier rechtstreeks ingezet worden.

Voor de leerlingen is een uitwisseling natuurlijk ook een unieke gelegenheid om kennis te maken met het dagelijks leven in een ander Europees land. Het verblijf in gastgezinnen is daarbij van enorme meerwaarde. Sint Ursula is blij dat zo’n honderd leerlingen de afgelopen twee schooljaren deze ervaring weer hebben mogen meemaken.

Het eBook dat ontwikkeld is voor het project kan gedownload worden door op het logo te klikken.

Met behulp van een cursus van iTunesU kun je alle functionaliteit van het boek te benutten. Je vindt de cursus door de code EXP-NBZ-MTK in te voeren in de app van iTunesU. Eenmaal in de cursus kun je het boek vinden en downloaden. Het wordt dan in je iBooks app geplaatst.

Hieronder de links naar de verslagen van de uitwisselingen:

november 2017: bijeenkomst in Horn
april 2018: bijeenkomst in Braga (Portugal)
september 2018: bijeenkomst in Vic (Spanje)
februari 2019: bijeenkomst in Sciacca (Italië)
mei 2019: bijeenkomst in Piestany (Slowakijke), deel 1
mei 2019: bijeenkomst in Piestany (Slowakijke), deel 2

Foto’s Slowakije: