Lichamelijke opvoeding

Algemeen

Binnen het vak lichamelijke opvoeding werken wij met ‘thema-weken’. Iedere week behandelen wij een ander thema (andere sport). Wij hebben op school twee gymzalen en een buiten accommodatie. Tot aan de herfstvakantie sporten wij, mits de weergoden meewerken, buiten. Tijdens de periode tussen de herfst- en de meivakantie vinden de gymlessen binnen plaats.

De onderdelen die wij aanbieden variëren van atletiek tot turnen en bewegen op muziek tot spel. Kortom, een heel divers programma.

Leerjaar 1, 2 en 3 hebben 3 gymlessen in de week. Leerjaar 4 heeft 2 gymlessen in de week.

Zwemlessen

Als school organiseren we veel activiteiten waarbij zwemvaardigheid vereist is. Daarom vinden wij het belangrijk dat alle leerlingen in het bezit zijn van een A- en B-diploma. Om deze reden bieden wij aan alle brugklasleerlingen die geen diploma hebben of alleen een A-diploma vanaf het begin van het schooljaar 1 zwemles in de week. Deze zwemlessen duren tot de kerstvakantie en vinden plaats in het zwembad van Laco in Heythuysen.

Niveaugroepen

Sinds schooljaar 2019-2020 hebben alle leerlingen van leerjaar 1 en 2 les in niveaugroepen. In het begin van het schooljaar leggen alle eerste- en tweedejaars een beweegtest af. De uitslag van deze test bepaalt in welke groep ze les krijgen.

Beoordeling

We geven geen cijfers meer voor lichamelijke opvoeding. We werken met rubrics (beoordelingsformulieren).

In leerjaar 3 en 4 moeten de leerlingen het PTA afronden. De onderdelen die hierin staan worden beoordeeld met een V = voldaan of NV = niet voldaan. Als ze een onderdeel hebben gemist dienen ze dit in te halen. Uiteindelijk mogen de leerlingen pas op examen als alle onderdelen voldaan zijn

 

Nuttige links bij het vak lichamelijke opvoeding:

Spelregels:

Voetbal: http://www.knvb.nl/watdoenwe/spelregelsenreglementen

Handbal: http://www.handbal.nl/competities/Spelregels/

Unihockey: http://www.nefub.nl/pages/default.asp?Subject_ID=35

Volleybal: http://www.volleybal.nl/data/bestanden/competitie/naslag/reglementen-en-regelgeving/2009-2013-spelregels-oktober-2012.pdf

Badminton: http://www.badminton.nl/zoek?spelregels

Sportnieuws:

http://www.nu.nl/sport/

http://nos.nl/sport/

http://www.vi.nl/

 

Digitale school:

http://wp.digischool.nl/lo/

Activiteiten en informatie:

  • Sportdag leerjaar 1 (basketbal en zwemmen)
  • Sportdag leerjaar 2 (unie-hockey, voetbal, basketbal, stormbaan)
  • Sportoriëntatiedag bovenbouw
  • Stichtingsportdag
  • Introductiedagen
  • Zaalvoetbaltoernooi
  • Tennistoernooi
  • Wintersportreis
  • Sponsoractie

 

Sportdag leerjaar 1

Tijdens leerjaar 1 zullen de leerlingen deelnemen aan een sportdag. Hierbij krijgen ze een basketbal workshop die gegeven zal worden door een oud eredivisie speler. Er zullen tijdens de workshop veel afwisselende oefenvormen op muziek aangeboden worden.

Het andere onderdeel zal in het zwembad plaatsvinden. Er zal door de verschillende brugklassen tegen elkaar gestreden worden in en om het zwembad. Er zullen verschillende estafette vormen gedaan worden waarbij er gebruik gemaakt zal worden van verschillende materialen.