GrafiMedia

Bij het van ICT Grafisch maken we gebruik van de volgende programma’s:

– InDesign
– Illustrator
– PhotoShop

Sinds een aantal jaren kennen we op school het vak GrafiMedia. Leerlingen uit het tweede leerjaar kunnen dit vak kiezen als ze doorstromen naar de gemengde- of de theoretische leerweg. Het vak is in leerjaar 3 gecombineerd met ICT technisch, maar in leerjaar 4 kunnen ze het kiezen als apart vak.

In de 1,5 periode in leerjaar 3 gaan de leerlingen aan de slag met het programma Adobe InDesing. Dit is een DTP programma.

Tijdens het derde leerjaar leren de leerlingen hoe ze met de software pagina´s uit een tijdschrift kunnen ontwerpen. Vooraf moeten ze eerst een CD hoes maken.

De meest gebruikte tools komen aan de orde, tekstopmaak en kleurgebruik zijn heel belangrijk.

Tijdens het vierde leerjaar ontwerpen de leerlingen voor een fictief bedrijf of instelling de gehele huisstijl. Naast het ontwerp van het logo maken de leerlingen ook het ontwerp voor briefpapier, enveloppen, visitekaartje en een kalender. Gedurende het tweede deel van het schooljaar ontwerpen de leerlingen voor hetzelde bedrijf/instelling een website, in dezelfde kleurstelling als de huisstijl.

Voor het logo-ontwerp gebruiken de leerlingen Adobe Illustrator. Briefpapier, enveloppen, visitekaartje en de kalender (relatiegeschenk) wordt gemaakt met InDesign en Photoshop.

De website maken de leerlingen met Adobe Dreamweaver.

Hieronder staat een vorbeeld van het huisstijl-ontwerp:

Tijdens leerjaar 4 bezoeken de leerlingen ook een drikkerij in de omgeving.

Als ze de opdrachten voldoende afronden ontvangen de leerlingen aan het eind een certificaat van school. Hierop staat omschreven welke onderdelen van grafisch ontwerpen behandeld zijn.