HO – Studiereis naar Rome

1 november 2019

Op dinsdag 22 oktober vertrokken wij – gymnasium vijf en zes – op studiereis naar de hoofdstad van Italië: Rome. Na een busreis van bijna drie uur kwamen we rond een uur of vijf ’s morgens aan op Schiphol, waar we meteen onze bagage mochten inchecken om de volgende twee uur op het vliegveld door te brengen, al wachtend op onze vlucht die om 7.20 uur in de ochtend vertrok.
Na een vlucht van iets meer dan twee uur, een poging om te slapen en een vliegtuigontbijt van KLM later kwamen we dan eindelijk aan in het warme en ook zonnige Italië. Met ongeveer 22 graden Celsius was een simpel t-shirtje genoeg om de hele dag door te komen, in tegenstelling tot het Nederlandse weer. Na een tijdje kwam de bus die ons met een drie kwartier durende rit naar het centrum bracht. Eenmaal aangekomen in het hotel, dat er redelijk goed uitzag, hadden we eventjes pauze om even uit te rusten, wat overigens hoognodig was, want als je al ongeveer acht uur wakker bent heb je wel even behoefte aan een pauze.

We vervolgden onze dag met een korte wandeling naar het Colosseum, dat zich op maar vijf minuten loopafstand van ons hotel bevond. Nadat we ons verdeeld hadden onder de begeleidende docenten begon het educatieve onderdeel van de dag met een uitleg over het Colosseum en het Forum Romanum. Ongeveer een uurtje later kregen we pauze, waarna vrijwel iedereen zijn weg baande naar de dichtstbijzijnde supermarkt of het dichtstbijzijnde restaurant, wat is er nu namelijk lekkerder dan een échte Italiaanse pizza als lunch? De welverdiende pauze besteedden we in het nabijgelegen park, waarin we van de vrije tijd ook meteen gebruik maakten om te beginnen aan de bijbehorende foto-opdracht van de week.

De rest van de middag gebruikten we om samen met een begeleidende docent de stad te verkennen, om de volgende dag nader kennis te maken met de beroemde architectuur van de Italiaanse hoofdstad.
De volgende dag bezochten we het Forum Romanum en het Colosseum, twee van de bekendste plaatsen in heel Rome en maakten we kennis met het Rome van de Oudheid. Na ’s ochtends in alle rust het Forum en de Palatijn – één van de zeven heuvels van Rome – te hebben bezocht kregen we wat tijd om te lunchen om vervolgens het Colosseum te bezoeken, waar we de rest van de dag doorbrachten. Wat avondeten in één van de vele en goedkope, maar erg lekkere restaurantjes van Rome later gingen we terug naar het hotel om uit te rusten voor de volgende dag, waarin we ook veel zouden moeten wandelen, maar sommigen waagden zich ’s avonds nog op straat om deel te nemen aan het avondprogramma: een wandeling naar het Pantheon en Piazza Navona – waar ikzelf nog een overheerlijk, origineel Tartufo-ijsje heb gegeten, maar anderen besteedden de avond in een Irish pub voor de voetbalwedstrijd Ajax-Chelsea, of rustten lekker uit op hun kamer en bereidden zich voor op de volgende dag.

Op dag drie moesten we ook weer vroeg uit de veren, we gingen namelijk de Sint-Pietersbasiliek bezoeken. ’s Ochtends is het op het Sint-Pietersplein nog redelijk rustig, dus we hoefden gelukkig maar een klein uurtje in de rij te staan om de Sint-Pieter te bezoeken. We hadden ongeveer anderhalf uur vrije tijd in de Sint-Pieter zelf, maar eenmaal binnen vliegt de tijd voorbij. Ikzelf bezocht de kerk en de crypten, terwijl anderen het waagden om voor een tientje de treden naar de koepel te betreden om over de stad heen te kijken. ’s Middags zou de groep zich opsplitsen in drie verschillende groepen, vandaag hadden we namelijk het keuzeprogramma. Ik had mij ingeschreven voor de Angels & Demons-tour, waarin we het Rome dat beschreven wordt in Dan Brown’s boek Angels & Demons leerden kennen. De andere keuzes waren een fietstocht en het bezoeken van de Vaticaanse Musea en daarbij ook de prachtige Sixtijnse Kapel. Mijn keuzeprogramma, de tour, bestond voornamelijk uit ontzettend veel lopen van kerk naar kerk, de tour stond in het thema van de Renaissancekunstenaar Gianlorenzo Bernini. Na heel veel plaatsen en voornamelijk kerken bezocht te hebben en talloze beelden van Bernini gezien te hebben verzamelden we ons ’s avonds bij Castel Sant’ Angelo, waar we de beroemde burcht bezochten. Het keuzeprogramma van de tour eindigde pas nadat mevrouw Graef gevonden was, die zich ergens had verstopt en de laatste opdracht bij zich droeg. Het eerste team met de juiste code dat bij haar aankwam mocht zichzelf prijzen als het winnende team en mocht zichzelf trakteren op een ijsje – op de kosten van school, natuurlijk.

Op vrijdagochtend bezochten we enkele kerken, onder andere Sint-Jan van Lateranen en San-Clemente en mochten we de middag zelf invullen. Velen kozen ervoor om de middag in het hotel te verblijven om van de afgelopen drukke dagen uit te rusten, hoewel anderen tóch nog de stad in gingen om te shoppen of bezienswaardigheden te bezoeken – zo bezocht ik zelf nog de Santa Maria della Vittoria, een van de vele, maar weelderig versierde kerkjes, om een beeld van Bernini in het echt te aanschouwen. Het avondprogramma van vrijdag bestond uit een avondwandeling naar de Trevifontein en de Spaanse Trappen, maar deze zou op tijd beginnen en eindigen omdat we de volgende ochtend alweer vroeg moesten opstaan: op zaterdag was het tijd om naar Pompeii te gaan.
Om half acht ’s ochtends in de bus zitten was niet mijn persoonlijke keuze geweest om mijn zaterdag mee te beginnen, maar gelukkig konden we wat bijslapen tijdens de drie uur durende busreis naar het zuidelijk gelegen stadje Napels. Terwijl de mensen vooraan in de bus probeerden hun verloren slaap in te halen heerste er een feestsfeer achterin de bus, compleet met liedjes van de Vengaboys tot de Zangeres Zonder Naam. Pompeii, de stad bedolven onder as, de stad die we allemaal kennen dankzij de literatuur van Plinius was erg bijzonder om te zien. Beginnend bij het amfitheater dat zich bij de ingang van het huidige Pompeii bevond baanden we onze weg door de oude stad, huizen bezoekend die verschilden in grootte en ook in de mate waarin ze nog rechtop stonden: er waren ruïnes maar ook volledig intacte huizen. De stad was groot, wat ik niet had verwacht, maar wat ik zelf nog het meest interessant vond waren de afgietsels van de mensen die de uitbarsting niet hadden overleefd: in een stad waarin de huizen nog enigszins rechtop staan is het soms toch wel moeilijk om te bedenken wat zich er heeft afgespeeld, maar wanneer je de afgietsels van de mensen ziet dringt het verder tot je door. De dag eindigde op het Forum van Pompeii, waarna we weer teruggingen naar de bus die ons weer terug naar het centrum van Rome zou brengen, al rijdend langs het mooie landschap van Napels. Na de lange busreis hadden we ’s avonds de tijd om onze koffers alvast in te pakken om zondagavond te kunnen vertrekken naar Nederland.

Om negen uur ’s ochtends op zondag werd de bagage in de lobby verwacht en werden we er zelf op uitgestuurd om de weg naar Trastevere te zoeken – een van de Romeinse wijken. Vervolgens kregen we een opdracht om minstens zeven plaatsen te bezoeken en hier enkele opdrachten over te maken. We bezochten een paar kerken, onder andere het Pantheon en Sant’Agnese in Agone, Borromini’s kerk op Piazza Navona. Om vijf uur verzamelden we ons in het hotel, om om zes uur de bus te nemen naar het vliegveld, waar we om negen uur weer met KLM terug zouden vliegen. Een vliegreis en een busreis terug naar Horn later, waarin iedereen minstens een poging had gedaan om te slapen kwamen we om twee uur ’s nachts aan bij de sporthal, waar we gegroet werden door het koude, bijna winterse Nederlandse weer. De Romereis, de reis waar we stiekem allemaal al vanaf het tweede jaar naartoe hebben geleefd is voorbij, maar wat was het een prachtige en memorabele reis, eentje om werkelijk nooit te vergeten. We hebben ontzettend veel mooie dingen gezien en hartstikke veel leuke dingen gezien. Om in een paar woorden te beschrijven: geweldig memorabel en ontzettend gezellig.