HO – Demo Day ondernemerschap in de klas… een grandioos succes

9 maart 2020

Met trots kijken we terug op een zeer geslaagde avond waar de leerlingen hun profielwerkstuk afsloten. Vanaf april 2019 zijn alle leerlingen (op dat moment havo 4) begonnen met ondernemerschap in de klas. De leerlingen werkten in groepjes van ongeveer vijf à zes personen om een oplossing (in de vorm van een product/dienst) voor een zelf gekozen probleem te bedenken. Ze kregen hierbij een aantal opdrachten die uitgewerkt moesten worden. De leerlingen gingen vooral zelfstandig aan de slag om een product/dienst te maken en docenten werden coaches gedurende dit proces. De groepjes dachten na over
een naam, logo, visie en onderzochten middels vragenlijsten of het probleem ook voor andere mensen een probleem was. Verder bepaalden ze de doelgroep en maakten onder andere het ‘experiment board’ en het ‘business model canvas’. Ze kregen tot slot ook nog een pitchtraining van onze eigen docenten. Deze training was van groot belang omdat de groepjes tijdens de Demo Day in het eerste deel van de avond een pitch van een minuut moesten houden. Gedurende het tweede deel presenteerden de groepjes zich aan de jury. Ze lieten hier het proces zien van probleem tot oplossing.

De jury, bestaande uit Rosian Custers, Angèl Nijskens, Marina van Rossum en Frank Varga, had de lastige taak om twee winnaars uit te roepen. Een winnaar die de beste pitch hield en een winnaar met het beste proces (deze ontving de ondernemersprijs). Alsof de druk al niet hoog genoeg was, was er ook nog bezoek van gedeputeerde Van den Akker, met een eigen filmploeg, en ook ML5 en Delta waren aanwezig om een en ander te registreren.

Nadat de heer Van den Akker een inspirerend woordje tot de leerlingen had gericht, kon na lang beraad door de jury Stef Janssen uit het groepje met de dienst ‘Liber’ worden uitgeroepen tot de beste pitcher van de avond en kreeg het groepje ‘Forest of change’ de ondernemersprijs van de jury.

We zijn als bovenbouw havo team ontzettend trots op de leerlingen. Ze hebben zich van hun beste kant laten zien en we hopen dat ze een aantal vaardigheden die ze hebben opgedaan tijdens dit proces in de toekomst kunnen toepassen. Om een avond als deze soepel te laten lopen zijn er ook mensen áchter de schermen nodig die hun taak heel serieus hebben genomen. Het technisch team en het ondersteunend
personeel heeft een fantastische inzet getoond, waarvoor grote dank!

Linkjes naar de uitzendingen:

https://youtu.be/Lf0bBEdmy64

Fimlpje DeltaLimburg.nl