Zwerfvuil actie 3 HAVO

Gepubliceerd op 01-04-2017

In het kader van ‘Leudal schoon aan de maas’ zijn 122 leerlingen van 3 HAVO op woensdag 29 maart er op uit getrokken om de omgeving van de school te bevrijden van het zwerfvuil.

Om half negen verzamelden 4 klassen zich voor de ingang van het gebouw. Er werden hesjes, knijpers, handschoenen en vuilniszakken uitgedeeld. Daarna verdeelden de klassen zich over de 4 windrichtingen. In eerste instantie leek het er op dat er helemaal niet zoveel zwerfvuil in de omgeving lag. Een bijkomend nadeel was dat er nog veel blad op de grond lag waardoor vuil niet direct zichtbaar was.

Maar schijn bedriegt. Er lag veel meer dan we hadden verwacht. Een tochtje van anderhalf uur leverde een behoorlijke berg afval op. Bij veel leerlingen begon de omvang van het probleem steeds duidelijker te worden. Er werd zelfs hier en daar boos gereageerd in de zin van ‘Hoe kan het dat mensen dit allemaal in de natuur dumpen!’. Met name langs de Napoleonsweg en in het bijzonder bij op op- en afritten werd veel vuil aangetroffen. Flessen, blikjes, chipszakken, veel plastic, een heuse autoband en fietswiel werd aangetroffen.

De verzamelde troep werd mee naar school genomen waar het door de Gemeente werd opgehaald. Voor veel leerlingen heeft deze actie bijgedragen tot een stukje bewustwording. Iedereen had er een goed gevoel bij. Voor herhaling vatbaar!

Ga terug