Berlijn is fijn!!!

Gepubliceerd op 10-04-2017

Vorige week stonden de jaarlijkse stedenreizen weer op het programma. Zo ook Berlijn. De hoofdstad van het leukste land van Europa. Op Nederland na natuurlijk. En België. En nog een paar andere. Midden in de nacht vertrokken twee bussen met leerlingen van H4 en V5 richting oosten en al snel vielen bij de meesten de ogen langzaam dicht. Behalve bij een paar hele lange jongens, die de hele nacht hebben zitten ‘sjravelen’. De eerste dag begon met een bezoek aan de Reichstag. Dat is nog eens een binnenkomer. De façade is indrukwekkend, maar de glazen koepel van Norman Foster maakt het gebouw helemaal af. Een weg slingert zich naar boven en ongemerkt ook weer naar beneden. Daarna bezochten de wandelgroepen het Brandenburger Tor, het Holocaust-Mahnmal en Hotel Adlon. Van daaruit trokken ze over ‘Die Linden’ richting ‘Alex’. Sommige groepjes hebben ’s avonds gebowld en één groepje is bijna tot bovenop het Park Inn Hotel geraakt. Met de nadruk op bijna, want het dakterras was helaas gesloten.

De volgende dag stond het keuzeprogramma op de rol. De leerlingen konden kiezen uit een bezoek aan het concentratiekamp Sachsenhausen, de dierentuin, een fietstocht en het Olympia Stadion. Stuk voor stuk interessante activiteiten. Om 15.00 uur was het weer verzamelen geblazen op de Potsdamer Platz, waar ooit het begrip bouwputtoerisme is ontstaan. Er stonden rond de eeuwwisseling zoveel bouwkranen dat het een attractie op zich was geworden. Maar gelukkig is het af. En hoe. Via de bunker van Hitler en Checkpoint Charlie worstelden de wandelgroepen zich richting avondprogramma. Twee groepen hebben zich in Kreuzberg gewaagd aan een hippe food market, de andere drie groepen kozen voor de veilige omgeving van de Hackischer Markt.

De laatste dag hebben de leerlingen een goede indruk gekregen van de Muur. Hoe hoog was die eigenlijk? En hoe breed? En kon je er overheen? Of onderdoor? Dat alles konden ze ervaren op de Bernauerstrasse, met name vanaf het uitzichtplatform kreeg je een prima beeld van de omgeving. De laatste excursie was een bezoek aan de Stasigfängnis, waar met name burgers met vluchtplannen werden vastgezet, verhoord en veroordeeld (een zekerheidje). Opnieuw een indrukwekkende belevenis. En net toen het echt lekker weer begon te worden, moesten we de bus in, terug naar Horn. De gezellige busbingo (met prijzen) maakte de opgelopen vertraging ruimschoots goed. 

Ga terug