Uitwisseling Duitsland

Gepubliceerd op 20-03-2017

Uitwisseling met de Leonardo-da-Vinci Gesamtschule in Willich (Duitsland) Op donderdag 9 maart hebben klas G2a en H3c deelgenomen aan een uitwisselingsproject met de Leonardo-da-Vinci Gesamtschule in Willich (Duitsland). Op die dag hebben deze twee klassen een bezoek gebracht aan deze school. Over een paar maanden, op 8 juni, komen de Duitse scholieren naar Horn.

Waarom deze uitwisseling? Je leert een vreemde taal, in dit geval Duits, om die ook in het echt toe te kunnen passen. Hieraan hebben onze leerlingen ruimschoots kunnen oefen op deze dag. Daarnaast lijkt de Duitse (school)cultuur op een aantal gebieden erg op de Nederlandse. Maar er zijn ook veel verschillen. Deze verschillen hebben de leerlingen kunnen ervaren. Zo zijn de de Duitse scholieren tijdens elke pauze buiten; binnen is dan verboden terrein. Dat vonden onze leerlingen best vreemd. De middagpauze duurt 1 uur, zodat de leerlingen in de mensa warm kunnen gaan eten. Ook dit zie je niet op Nederlandse scholen. En als je 8.30 vroeg vindt......Duitse scholen beginnen om 8.00 uur.

Gelukkig begon onze uitwisseling niet op dat tijdstip. We werden om 9.00 uur ontvangen in de aula met een lied, dat gezongen werd door de Duitse scholieren. Na een woord van welkom door de directeur van de school, begonnen de kennismakingsspellen in de gymzaal. Elke leerling was al in het voorbereidingstraject gekoppeld aan een leerling van de Duitse school. Dit is gebeurd d.m.v. het invullen van "Steckbriefe" (hierin vertel je iets over jezelf), die uitgewisseld werden tussen de partners. Hierin stonden ook al e-mailadressen en Snapchat id's, zodat er voorafgaand aan 9 maart ook al veel contact was via Facebook, Snapchat en co. Maar, als je elkaar voor het eerst in het echt ontmoet, is dat toch even iets anders en dat vonden veel leerlingen ook best spannend. Door de kennismakingsspellen was het ijs echter al snel gebroken.

Na een speurtocht door de Duitse school en enkele sportwedstrijden stond als volgende het knutselen van ansichtkaarten als herinnering aan deze dag op het programma. Dit gebeurde een een ontspannen sfeer en er werd goed gecommuniceerd in het Duits én Nederlands (de Duitse scholieren leren Nederlands op hun school).

Hierna was het tijd voor de de middagpauze. De Leonardo-da-Vinci Gesamtschule nodigende alle Nederlandse gasten uit voor een warme maaltijd in de mensa. Dit was erg luxe, want de leerlingen konden kiezen uit pizza, soep, rijst met oosterse kip of spätzle met kaas (Zuid-Duits gerecht) en een toetje. En als je nog honger had, mocht je nog een keer naar het buffet gaan.

Met gevulde buiken begon het laatste deel van het programma. De winnaars van de sportwedstrijden werden bekend gemaakt en mochten hun prijs in ontvangst nemen. Na het maken van een groepsfoto, was het ook al weer tijd om afscheid te nemen. Om 15.30 stapte iedereen weer in de bus naar Horn. Tijdens de terugreis werden er al plannen gesmeed voor het tegenbezoek in  juni. Tijdens die dag gaan we onze school aan de Duitse gasten presenteren.

De reacties van de deelnemers waren positief. Als sectie Duits hopen we, dat een nieuwe traditie geboren is!

Gedurende de dag hebben verschillende begeleidende docenten van onze school gesprekken gevoerd met de directie van de Leonardo-da-Vinci Gesamtschule. Er was veel interesse in elkaars werkwijze en de intentie is uitgesproken om ook op dit gebied te gaan samenwerken.

Ga terug