Veteranenproject 2016

Gepubliceerd op 21-11-2016

Woensdag 16 november stond het veteranenproject op de planning. Net zoals voorgaande jaren kwamen er mensen onze school bezoeken die de Tweede Wereldoorlog van dichtbij hebben meegemaakt. Dit jaar kwamen er Engelse, Duitse en Nederlandse veteranen hun verhaal vertellen. Ook waren er twee gasten van Joodse afkomst die hun verhaal over onderduiken en het vastzitten in een kamp kwamen vertellen. Je kunt je voorstellen dat het heel bijzonder is om onder andere Duitse soldaten en Joodse mensen samen te zetten. Dit laat zien dat we allemaal goed met elkaar om moeten én kunnen gaan, ook al gebeuren er verschrikkelijke dingen.

Na een toespraak van de burgemeester van Leudal en mevrouw De Bruijn, voorzitter centrale directie, gingen zo'n 60 leerlingen met de gasten in gesprek. Het was hartverwarmend om de aandachtige gezichten van iedereen te zien. Sommige leerlingen durfden zelfs vragen in het Duits en/of Engels te stellen!

Ook waren er veteranen die op uitzending zijn geweest naar Afghanistan. Zij kwamen hun verhaal aan 1v1, 1v2, 1v4 en 2v1 vertellen. Ook de leerlingen uit deze klassen waren erg enthousiast over het verhaal dat verteld werd en de filmpjes die ze te zien kregen.


Ten slotte kregen alle leerlingen die deelgenomen hebben aan de gesprekjes nog een kleine presentje van een Engelse veteraan. Na de afsluitende groepsfoto konden we terugkijken op (weer) een zeer geslaagd veteranendag op Sint Ursula.

Ik wil alle leerlingen bedanken voor hun deelname. De veteranen hebben genoten van jullie aanwezigheid. Ook alle docenten die hebben meegeholpen met begeleiden van de groepjes en die toezicht hebben gehouden bij de klassikale lessen wil ik van harte bedanken. Ten slotte natuurlijk ook het OOP en de leerlingen die hebben geholpen met het verzorgen van de drankjes. Zonder jullie allemaal zou er geen veteranenproject zijn! Dankjewel!

Mevrouw Jacobs 

Ga terug